Com els filtres de les fonts d'aigua poden evitar l'ingesta de microplàstics

L’Institut de Recerca Biosanitària de Granada ha publicat un estudi en Environment Int. En el qual fan una anàlisi de 29 ampolles de plàstic d’aigua embotellada i en TOTS elles troben disruptors endocrins (EDCS).

Què són els disruptors endocrins o alteradors hormonals? Aquestes substàncies químiques són capaços d’alterar l’equilibri hormonal, podent ser molt perjudicials per a la salut, fins i tot en quantitats molt baixes. Estan associats a infertilitat, malformacions congènites durant el embrazo, càncer de mama, pròstata, testicles i tiroides, diabetis, obesitat i tot tipus de malalties que afecten el sistema immunològic. Aquí pots veure més sobre disruptors endocrins i salut.
Un cop analitzades les 29 mostres d’aigua embotellada els resultats de l’estudi van mostrar que totes les mostres tenien acció hormonal. Una altra prova que els envasos de begudes i aliments poden causar-nos danys a la salut en ser una font de contaminants hormonals.

A més hauríem d’afegir que els plàstics que consumim generen gran quantitat de residus i és imprescindible que ens conscienciem de reduir el seu ús i del seu reciclatge perquè no danyin, més, el medi ambient. Has vist el documental Sopa de plàstic? Ens ensenya el que estem fent als oceans: tones i tones de plàstics s’acumulen i estan acabant amb la vida marina i amb aus, i fins i tot ens afecta a la nostra salut.

Però en aquest estudi només es van estudiar ampolles de plàstic, també es van incloure 3 mostres de ampolles de vidre per a l’estudi. Les ampolles de plàstic estan elaborades amb PET (polietilè tereflalato), un polímer termoplàstic que s’usa per fabricar fins al 80% de les ampolles d’aigua que trobem al mercat al qual a més se li afegeixen una altra sèrie de químics sintètics. Encara que en les ampolles de vidre es van trobar també disruptors endocrins, estaven en menor concentració que en el cas de les ampolles de plàstic. Si et veus en la necessitat de comprar aigua embotellada, el vidre seria una opció molt més saludable que el plàstic.

Tots aquests components químics poden passar de l’ampolla a l’aigua que anem a beure, i quan més temps estiguis reutilitzant una ampolla de plàstic és pitjor perquè aquests tòxics segueixen passant a l’aigua, ja que se segueixen alliberant constantment. Per això no s’han de reutlizar les ampolles de plàstic.

Cada vegada comprem més aigua embotellada, de fet, Espanya és el 8è país del món que més aigua embotellada consumeix, malgrat que l’aigua de l’aixeta és de bona qualitat. Tindrà alguna cosa a veure la publicitat?

No deixis de veure aquest interessant documental sobre disruptors endocrins i els seus efectes, com millor informats estiguem millor podrem cuidar-nos.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment